Kulturhusets ”Samtidsarenan” om hotad kultur

Här kan du se samtalet från 4 december 2020.

Fredag 4 december 2020 arrangerar Kulturhuset det digitala eventet Samtidsarenan där Henrik Arnstad deltar under rubriken ”Hotad kultur”:

Kl 14.30 – 15.15 
DIK – Hotad kultur:
Vi är vana vid principen om armlängdsavstånd: politiken skapar goda förutsättningar för kulturen att verka i och kulturen levererar ett innehåll. Men något har förändrats i Sverige som gör att vi inte längre verkar lika säkra på kulturens ställning som fri aktör i samhället: bibliotek som arrangerar ”fel” program ifrågasätts, museer som visar ”fel” saker anmäls och public service roll är satt under kritisk lupp. Kulturinstitutioner och enskilda kulturskapare och kulturtjänstepersoner utsätt för otillbörlig påverkan och hotas.

Vad händer i ett samhälle när den politiska styrningen passerar den accepterade gränsen för armlängds avstånd och kulturen och konsten riskerar att bli ett verktyg för politiska syften? Har vi kommit till en tidpunkt när kulturen och public service måste skyddas i grundlagen? Det och mycket annat kommer vi samtala om i detta seminarium.

Medverkande:
Henrik Arnstad, journalist, författare och historiker.
Anna Troberg, förbundsordförande DIK.
Mikael Nanfeldt, moderator, utredare DIK.

Välkommen!