Stig-Björn Ljunggren om ”Wigge, Gud och Blekinge”

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, politisk chefredaktör på tidningen Sydöstran, skriver om biografin ”Den förbannade optimisten Ernst Wigforss”:

Inte så att det är något fel på viljan hos de aktiva partiföreträdarna. Inte heller att det är något lättskött pastorat som de fått sig tilldelat. De har en rätt bister verklighet under naglarna att ta itu med. Ingen avundas dem.

Det är inte viljan som är problemet. Utan snarare att det skulle krävas ett gemensamt omtag, det som på engelska kallas för ”Game Changer”. Alltså någon form av omvärldstryck som ger en intern katalysatoreffekt. Ändrar det mönster som nu framträder, att skiftande majoriteter gör att vanligt folk inte har en chans att följa med i vem som låtsas styra.

Att jag grunnar över detta beror på att jag nyligen tagit del av Henrik Arnstads mycket intressanta bok ”Den förbannade optimisten Ernst Wigforss: socialisten som skapade Sverige” (Historiska Media).

Boken ger många trådar att nysta i, för såväl vår tids förvirrade arbetarrörelse som Region Blekinges politiska företrädare, oavsett parti.

Att som Wigforss lida av inre övertygelse – kombinerat med förmågan att bli kritvit av ilska utan att tappa förmågan till bra argumentation – är en bra start.

Läs hela texten på sydostran.se!