ABF: Hackad demokrati och den nya tidens propaganda

ABF arrangerar digital utbildningsdag för cirkelledare fredag 4 september 2020. Utbildningsdagen är kostnadsfri för alla som är cirkelledare hos ABF Stockholm/ ABF Södertörn. Henrik Arnstad deltar kl 11:00 till 12:30 med seminariet:

HACKAD DEMOKRATI: DEN NYA TIDENS PROPAGANDA

Under 2010-talet har politiken i världens demokratier förändrats, utifrån framväxten av sociala medier. Via kanaler som Facebook, Twitter och Youtube skapas helt nya möjligheter att förändra samhället i grunden, på

ett sätt som de traditionella demokratiska rörelserna är oförberedda på. De mest kända exemplen på omvälvande användande av sociala medier och ”big data” är presidentvalet i USA och Brexit-omröstningen i Storbritannien 2016. Men exemplen är flera och inbegriper även Sverige.

Idag är Facebook viktigare för att vinna val än att skriva debattartiklar, dela ut flygblad och ordna torgmöten. Demokratin har inte hängt med i utvecklingen, eftersom
det primärt är auktoritära rörelser som förstått att utnyttja den nya tekniken. I bakgrunden anas även påverkan från främmande makt. Är det möjligt för demokratin att använda samma tekniker för att försvara det goda demokratiska samhället gentemot extremistiska idéer och antidemokratisk politik? Hur fungerar sociala medier politiskt i ett samhälle som Sverige? Varför är de så effektiva? Vilken forskning finns som kan berätta mer om nutidens hackade demokrati? Dessa frågor är ämnet för föredraget.

Henrik Arnstad är historiker, vetenskapsjournalist och författare till boken ”Hatade demokrati: De inkluderande rörelsernas ideologi och historia”.

Ladda hem programblad (PFD).