Tidningen ”Historiskan” om bågskjutande engelska amazoner 1780-1914

Den kvinnohistoriska tidskriften Historiskan (1/2020) publicerar ett reportage av Henrik Arnstad med rubriken ”Bågskytte blev väg till frihet”, om kvinnliga bågskyttar i England 1780-1914:

I England 1790 avgjordes vad som kan ha varit världens första moderna bågskyttetävling. Några skyttar ur den lokala aristokratin möttes på gräsmattorna vid ett gods i Yorkshire. Efteråt kunde engelsmännen läsa om tävlingen i boken Anecdotes Of Archery (1792), av pilbågeexperten Ely Hargrove:

”En match sköts vid herr Wyboroughs Branhope Hall på hundra yards mellan fröken Littledale, herr Gilpin och herr Wyborough. Fröken Littledale segrade. Skyttet varade i tre timmar, under vilket fröken Littledale träffade guld fyra gånger. Utifrån hennes bevisade överlägsna förmåga avslutade hon skyttet med tre träffar, där fröken Littledale träffade guld med samtliga pilar.”

Denna händelse i England 1790 kan verka en småsak, jämfört med mer dramatiska historiska begivenheter. Men tävlingen var en del av större omvälvningar.

För det första var tävlingen del av en nyvaknad engelsk icke-brittisk (ibland till och med anti-brittisk) nationalism, där den medeltida engelska långbågen – och den engelske nationalhjälten och bågskytten Robin Hood – under 1800-talet blev föremål för engelsk nationalistisk hysteri. Långbågeskytte och Robin Hood-intresset utvecklades till en nationell massrörelse, som organiserade hundratusentals engelsmän.

För det andra var det kvinnliga deltagandet i tävlingen en del av feminismens födelse under franska revolutionens tidevarv. 

Reportaget utgår från masteruppsatsen ”The Amazon Archers of England: Longbows, gender and English nationalism 1780–1845” (ladda hem som PDF). Läs hela reportaget i tidningen!