”So this is how liberty dies … with thunderous applause”

Aftonbladet Kultur publicerar (24 aug 2022) en essä av Henrik Arnstad under rubriken ”Friheten dör medan vi står och applåderar: Darth Vader mullrar i årets svenska valrörelse”.

Texten utgår från monografin ”The History and politics of Star Wars: Death stars and democracy” (Routledge) skriven av den brittiske historikern Chris Kempshall, som analyserar hur demokrati skildras i Star Wars-universumet:

I Star Wars-filmen Revenge of the sith (2005) befinner sig den demokratiska rymdrepubliken i akut kris. För att hantera nödläget skapas diktaturen ”det första galaktiska imperiet” till stående ovationer. Spektaklet bevittnas av senatorn Padmé Amidala (Natalie Portman) som kommenterar:

– So this is how liberty dies … with thunderous applause.
Det är alltså så här friheten dör.
Med öronbedövande applåder.

Filmscenen var Star Wars-skaparen George Lucas sätt att kritisera den amerikanska demokratins förfall efter 11 september-dåden 2001; det antidemokratiska kriget mot terrorismen, det kriminella anfallet mot Irak och president George W. Bushs vandalisering av rättsstaten. Padmé Amidalas observation av hur demokratier dör har sedan dess behållit sin relevans. Exempelvis beträffande utvecklingen i Ungern, Ryssland och – just nu – den svenska valrörelsen 2022.

Läsa hela essän på aftonbladet.se eller ladda hem den som PDF.