DN Debatt: ”Här är det ideologiska stoffet som visar fascismen i SD”

Skärmavbild 2014-12-20 kl. 11.38.59Idag söndag 21 december publicerar DN Debatt min sammanfattning av diskussionen av Sverigedemokraterna (SD), som ett fascistiskt parti. Det var en svår artikel att skriva.

Å ena sidan avstannade själva diskussionen kring SD som fascistiskt, då partiet plötsligt deklarerade att judar (i likhet med samer och ”araber”) inte är svenskar. Återgången till ”gamla” SD:s antisemitism var i och för sig väntad, men bedömningen var att den skulle dröja ännu några år. Så blev inte fallet. Utifrån fascismdebatten lös plötsligt partiets ideologi i ögonen på de flesta, efter uttalandet.

I min debattartikel i DN argumenterar jag å ana sidan för att fascismen inom SD fortfarande är dominant, särskilt gentemot radikal högerpopulism och konservatism. Å andra sidan skriver jag, att demokratins strid gentemot det antidemokratiska SD är skild från den vetenskapliga ideologianalysen av samma parti.

Det avgörande är inte definitionen, utan att svenska folket och de demokratiska partierna i Sveriges riksdag – från höger till vänster – förstår att gränsen mot SD utgör den viktigaste skiljelinjen i svensk politik sedan rösträttens genomförande. Demokratin måste visa sig stark, handlings- kraftig och stridbar när den nu utmanas på allvar. Historien lär oss vad som annars kan hända.

Hela artikeln finns att läsa på dn.se. Min ideologianalys av SD hittar du här (PDF, 20 sidor).