En svensk tiger: Podcast om modernhistoria som gör ont

Skärmavbild 2014-08-09 kl. 09.12.35Henrik Arnstad och författaren Ola Larsmo har startat en podcast ihop, som i och med denna bloggpost har officiell premiär!

Podcasten heter ”En svensk tiger” och handlar om modernhistoria som gör ont. Om historier och förflutenheter som inte passar in i nationella självbilder. ”Historia, modernitet och sådant som stör din världsbild”, som vi skriver i presentationen.

Svenskslummen Swede Hollow

Det första avsnittet handlar om svenska emigranter till USA, som inte alltid var de människor vi gärna föreställer oss.

Sinnebilden för svensken i USA är den strävsamme nybyggaren. Vår podcast handlar om Swede Hollow, en svensk slum i USA kring sekelskiftet 1900, där människor gick under.

originalOch svenskarna betraktades inte som ”vita” av sin omgivning. En källa berättar:

”Här är vi högst femton vita män på sextio svenskar, men vi håller dem kort och de vet vem som bestämmer… det är bara på kvällarna jag behöver ha något att göra med de djuriska varelser man kal­lar svenskar… att gå bakom en rad svenskar är inget för en man med väl utvecklat luktsinne. Den stanken kan bara komma från en lång rad av otvättade förfäder.”

Här hittar du ”En svensk tiger”

Du hittar ”En svensk tiger” såklart via Itunes, där du kan prenumerera på sändningarna. Den finns även hos Acast, där podcasten kompletteras med multimedia som länkar, bilder och videor.

Trevlig lyssning!