Medverkan i antologin ”Sverigedemokraternas svarta bok”

sd-omslagHenrik Arnstad är en av författarna till antologin ”Sverigedemokraternas svarta bok”, som utges på Verbal förlag i sommar:

Sverigedemokraterna bildades inför valet 1988 ur rasistiska Bevara Sverige svenskt. Vägen har varit lång från vikingarock, vitmaktmusik och nynazistisk terror till ett riksdagsparti med öppet tillträde till tv-sofforna.

För att bli en stabil organisation med ett städat yttre har partiet genomgått otaliga konflikter och tvingats införa ”nolltolerans mot rasism”. Men Sverigedemokraterna har svårt att balansera den putsade fasaden med den aggressiva rasismen. Skandaler och avhopp kantar vägen och sedan valet 2010 har över 60 företrädare uteslutits. Flera återfinns i nazistiska och fascistiska partier eller organisationer. Samtidigt finns en lång svans av sympatisörer som hatar och hotar på nätet, med partiets goda minne.

I denna högaktuella antologi skriver journalister och forskare – samtliga experter på högerextremism – om Sverigedemokraternas smutsiga historia och nutid. Vad har de sagt och gjort den senaste mandatperioden? Vilka rasistiska nätverk finns runt partiet? Varför är Sverigedemokraterna fascister och varför ökar deras väljarbas för varje val?

Min medverkan består av artikeln ”Fascism – eller något annat? En ideologianalys av Sverigedemokraterna”, där jag utförligt söker bestämma om SD fortfarande befinner sig inom den fascistiska ideologin:

Frågan idag blir om Sverigedemokraterna fortfarande finns kvar inom den fascistiska ideologin eller om så skett, som partiet hävdar, att det numera återfinns inom konservatismen och traditionell höger? Ett annat alternativ som ofta framförs är att partiet bör betraktas som populistiskt. Min utgångspunkt i denna studie kommer att vara en ideologianalys där jag i förstone provar om SD är att betrakta som tillhörande fascistisk ideologi, närmare bestämt – politiskt sett – neofascistiskt, utifrån aktuell internationell fascismforskning.

Du kan redan nu förhandsbeställa boken till specialpriset 99 kronor. Böckerna börjar levereras 26 juni 2014.