Jönköpings-Posten om nazistmötet

Skärmavbild 2013-05-30 kl. 09.37.00Den 3 maj skrev jag i Jönköpings-Posten angående nazistdemonstrationen som ägt rum i staden:

Den svenska fascismens flaggskepp Sverigedemokraterna befinner sig i kris och då öppnar sig utrymmet för ännu mer extremistiska rörelser inom samma ideologi. Det nazistiska Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialistisk front, har demonstrerat i Jönköping.

Min slutsats handlade om civilsamhällets gemensamma ansvar att agera inför hot mot demokratin, om samtliga demokratiskt sinnade medborgares plikt att engagera sig:

Kritik riktas idag mot våldsamma ”motdemonstranter” – med rätta. Men om vi låter enbart det organiserade våldet möta nazismen på gatan, så blir våldet också resultatet. Rent moraliskt avsäger vi oss först vårt gemensamma ansvar, för att sedan beklaga när ”fel” grupperingar finns på plats när hitlerismens kreatur marscherar. Fascismen har aldrig stått så stark i Norden som den gör idag, visar jag i min nyutkomna redovisning angående forskningens kunskap om de svartbruna rörelsernas ideologi och historia; ”Älskade fascism” (Norstedts). Det är inte enbart på Jönköpings gator som fascismen visar sig – den har även tre mandat i Jönköpings kommunfullmäktige.

Ladda hem hela artikeln som en PDF.