DN Debatt om det ständiga rasistiska hatet mot muslimer

DN Debatt publicerar (2019-08-16) en debattartikel av Henrik Arnstad, med rubriken ”Det rasistiska bakgrundsbruset bakom det norska terrordådet”. Artikeln handlar om det ständigt pågående rasistiska hat mot muslimer, som plågar Europa samt inte minst Skandinavien och Sverige:

Terrordådet i moskén i Norge skedde i ett europeiskt samhälle, där hatet mot muslimer antagit formen av ett ständigt pågående bakgrundsbrus. Detta brus skiftar dagligen i intensitet, även i Sverige. Politiskt våld mot svenska muslimer har blivit ett vardagsfenomen. ”Minst en moské angrips varje vecka”, enligt en rapport från Uppsala universitet (2018). Hela 38 av Sveriges muslimska församlingar angreps under 2017, några av dem så många som tio gånger. Det handlar om mordbrand, hakkors och vandalisering. Mordhotsindustri mot de som vågar protestera. Statens och samhällets reaktion på denna rasistiska terror har varit begränsad. Den svenska demokratin rycker på axlarna.

Jag påpekar i artikeln att detta malande hat mot muslimer utgör ett akut hot mot den svenska demokratin:

Att utsätta svenska medborgare för ett ständigt malande rasistiskt bakgrundsbrus är outhärdligt. Medmänsklig solidaritet förpliktigar demokrater att kräva rätten för muslimer att offentligt manifestera sin tro. Att stå upp för muslimska systrar som väljer att bära slöjan, såväl för dem som väljer att ta av den. Att protestera mot avhumaniseringen av svenska medborgare, genom kollektivisering av dem som ”problem”.

Läs hela artikeln på dn.se.