Enorm respons på artikel om Breivik och fascismen

Idag publicerar Dagens Nyheter/Kultur en artikel av Henrik Arnstad, angående Anders Behring Breivik som ideologisk fascist. Responsen har varit enorm, vilket är mycket glädjande:

Fascism är alltså en politisk ideologi som går att förklara, inte en psykisk sjukdom. Med kunskap om fascismens idévärld blir Anders Breiviks massmord logiska och begripliga. Det blir även hans beteende i rättssalen, som annars ter sig patologiskt.

Om vi förstår Breiviks övertygelse förstår vi också varför han ler i rätten, varför han ”vägrar förstå vad han har gjort” som det felaktigt heter i pressen. Verkligheten är motsatsen; Breivik ler därför att han mycket väl förstår vad han har gjort. Han har genomfört det vackraste en fascist kan göra: Handlingen! Via sitt massmord har Breivik allvarligt skadeskjutit de yngre ”landsförrädarna” inom den norska ”marxismen”, framtidens norska socialdemokratiska ledare är med stor sannolikhet döda. Partiet är svårt skadat.

Breivik har vunnit. Därför ler han.

Läs hela artikeln på DN.se eller ladda hem den som PDF.

1 Comment

  1. Daniel Grufman

    Tack Henrik för ett mycket bra debattinlägg. Det kommer förhoppningsvis att bli det man kommer ihåg av hans motiv i framtiden.

    /Daniel

Comments are closed.