Artikel om Per Albin Hansson

Göteborgs-Postens kulturbilaga publicerar idag en större artikel om ”landsfadern” Per Albin Hansson, legendarisk socialdemokratisk partiledare och statsminister. Författare till artikeln är Henrik Arnstad och den skrivs med anledning av att denne politikers dagböcker tryckts och givits ut för allmänheten. i Artikeln intar jag en kritisk syn på den allmänna, idoliserade synen på denne man, som är den ende politiker vilken benämns enbart med förnamn i svensk modern historia. ”Per Albin” var ett varumärke som blev större än sitt parti:

När socialdemokraterna gick till val hösten 1940 hade de inte ens partinamnet på affischerna, enbart statsministerns porträtt och den självmedvetna texten ”en fast kurs – med folkets förtroende”. Resultatet blev en socialdemokratisk röstandel på 54 procent – det bästa valresultatet någonsin i Sveriges historia. ”Svenskarna har ju valt sin Führer”, rapporterade tyska beskickningen i Stockholm till Hitler, vars personliga sändebud senare fyllde i att den svenske statsministern var ”en man som var skuren ur starkt virke”.

Läs hela artikeln på gp.se eller ladda hem den som PDF.