Om Förintelsen i spelfilm

Idag är det exakt 70 år sedan Wannsee-konferensen hölls, utanför Berlin. Med anledning av det publicerar Dagens Nyheters kulturbilaga en artikel av Henrik Arnstad, om Förintelsen på film. Fokus ligger på filmen ”Conspiracy” som handlar om konferensen 20 januari 1942.

All historieskrivning, vare sig populärvetenskaplig eller akademisk, handlar i själva verket om nutiden. Och eftersom Västerlandet i dag grundar sin identitet på förhållandet till Förintelsen berättar produktioner som ”Conspiracy” mycket – både om vad som hände i det vackra Wannsee 1942 och om oss själva 70 år efteråt. God populärhistoria innebär kompromisser och kräver därmed hårt arbete, stort allvar inför uppgiften och nära kontakt med forskningen. ”Conspiracy” lyckas med allt detta – och är dessutom en extremt spännande film.

Läs hela artikeln som PDF eller på http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/ny-film-skildrar-forintelsens-mekanismer.