Trollkarlar, magi och myten om den västerländska sekulariteten

Henrik Arnstad skriver en essä på ett uppslag i Aftonbladet Kultur om nutidens vurm för trolldom, magi och övernaturlighet. Detta utifrån forskarantologin The Oxford illustrated history of witchcraft and magic (OUP).

Ett återkommande inslag i samhällsdebatten är att religiös invandring hotar ”det sekulära” Sverige. Den rasistiska tanken är att överlägsen svenskhet, via progressiv modernitet, lämnat vidskepelsen bakom sig till skillnad från primitiva utlänningar. Problemet är att denna föreställning om sekulära svenskar inte stämmer.

Istället har svenskarna, liksom andra nationaliteter i västvärlden, konstruerat egna religioner och metafysiska trossystem; astrologi, spöken, andar, liv efter döden, healing, ödet, telepati och så vidare.

Sverige marineras i trolldom, även explicit. Tusentals svenskar anger Hogwarts school of witchcraft and wizardry under rubriken utbildning på sociala medier. Halvt på skämt, halvt på allvar. Utan tvivel finns det fler rituella magiker i västvärlden i dag än vad det gjorde för fem århundraden sedan, skriver historikern Owen Davies i forskarantologin The Oxford illustrated history of witchcraft and magic.

Boken polemiserar mot 1900-talets historievetenskapliga tanke, att moderniteten innebar the disenchantment of the west, det vill säga att magins tidsålder (för att citera sociologen Max Weber) upphörde, för ungefär 200 år sedan.

Den moderna bokindustrin och ökad läskunnighet gav gamla magiböcker en spridning de aldrig haft tidigare. När dessutom institutionaliserad kristendom försvagades uppstod lediga andliga fält för det ockulta. Trolldomen flödade under 1800-talet parallellt med den industriella revolutionen.

Det yttersta exemplet på nutidens vurm för trolldom är naturligtvis Harry Potter:

År 1997 anlände den magiska världens nutida trollkarl par excellence – Harry Potter, då författaren J.K. Rowling utgav sin första bok om den magiske hjälten. I dag har upp emot 500 miljoner böcker om Harry Potter sålts över hela världen. Redan 2011 hade filmerna spelat in 40 miljarder kronor, vilket gjorde dem till världens mest lönande spelfilmer genom tiderna – i hård konkurrens med de magifixerade Tolkien-filmerna.

Läs hela artikeln på aftonbladet.se.