Antisemitismens konspirationsteorier och Kjell Albin Abrahamson

Tidningskoncernen Hallpressen publicerade 26 april min essä om den legendariske radiojournalisten Kjell Albin Abrahamsons nya bok ”Stor var Lenin”, som ges ut postumt då Abrahamson avled i höstas.

Min essä i Jönköpings-Posten.

Jag beskriver i essän hur boken illustrerar en oroande utveckling, då antisemitismens konspirationsteorier sprider sig utanför traditionella rasistiska kretsar (nazister, sverigedemokrater, etc.).

Abrahamson återlanserar den antisemitiska idén om ”judebolsjevismen”, enligt vilken en judisk konspiration ligger bakom kommunismen.

Som grund för sin tes använder Abrahamson den ”antisemitiske konspirationsteoretikern” (Expo) Jüri Lina, som hävdar att det var ”judar och frimurare, gärna i kombination” som låg bakom Lenins maktövertagande:

Abrahamson uttrycker sin uppskattning. Han skriver att Lina kritiserats för antisemitism men angående kunskap om judebolsjevismen anser Abrahamson tvärtom att ”ingen kan frånkänna honom [Lina] en stor detaljkunskap.”

Enligt Abrahamson utgör judebolsjevism ett växande forskningsfält. ”De allra senaste åren har allt fler författare tagit upp ämnet judar och kommunismen”, skriver han och konstaterar att ämnet ”är uppenbarligen inte längre så tabubelagt”.

I artikeln går jag igenom Kjell Albin Abrahamsons väg in i högerextremismen:

Abrahamson var känd som legendarisk Sveriges radio-reporter. Men med stigande ålder blev han medarbetare hos extremhögerns mest obskyra yttring; tidskriften Contra. Grundad på 1970-talet fick Contra en stund av uppmärksamhet i samband med mordet på Olof Palme, utifrån våldsbejakande Palmehat. Abrahamson blev dock Contra trogen till slutet. Inför sin död skrev han en krönika (Contra, 4/2016), av rasister hyllad som hans ”politiska testamente”. Krönikan är en attack mot den svenska journalistiken, kallad ”vulgärvänstern”, som döljer ”kommunismens brott” för allmänheten. Bland annat genom överdriven bevakning av nazism.

Jag går även igenom Abrahamsons förhållande till judehatet och kontakter inom rasismen. Dock var artikeln svår att skriva:

Abrahamsons bok ”Stor var Lenin” säljer tydligen mycket bra, enligt vad som sägs mig i boklådorna. Det hindrar inte att denna essä varit svår att skriva. Det känns olustigt att kritisera en nyligen död författare, för hans postumt utgivna verk. Men när den antisemitiska myten om ”den judiska världskonspirationen” marknadsförs raffinerat på den vanliga bokmarknaden, får detta inte passera oemotsagt.

Läs hela artikeln här som PDF.