Serieboken ”Vad är egentligen fascism?” är ett pedagogiskt mästerverk

Jag recenserar den populärvetenskapliga serieboken ”Vad är egentligen fascism?”, av Kalle Johansson, i GP Kultur och ger verket en eloge. Boken är ett pedagogiskt mästerverk:

Johanssons naivistiska teckningar lurar läsaren att lära sig avancerade saker, utan att hen märker det. Svåra begrepp som ultranationalism, ideologi och antisemitism förklaras med en enkelhet hos Johanssons penna som imponerar. Pennan är dessutom vass – exempelvis när en man i serien vill försvara fascismens rätt till yttrandefrihet (via ett välkänt men felaktigt Voltaire-citat) samtidigt som han brutalt blir tystad av fascisterna, som inte erkänner mannens yttrandefrihet. En sekvens som borde projiceras i jätteformat på Bokmässans vägg i Göteborg 2017.

Attentatet på Drottninggatan i Stockholm skedde efter att artikeln skrevs. Likväl blev en passus om terrorism otäckt aktuell:

Samhället har förändrats och fascismen – precis som alla andra ideologier – har följt med i dessa förändringar. Likväl fortsätter den fascistiska terrorismen att mörda människor, även i nutidens Sverige. Som när Anton Lundin Pettersson massakrerade människor med ”icke-svenskt utseende” i Trollhättan. Berggren resonerar: ”Merparten av den fascistiska terrorn sker dock i en mindre spektakulär men i allra högsta grad kontinuerlig form … Det lågfrekventa våldet och hotet om våld drabbar även fascismens såväl uttalade som inbillade motståndare och granskare, bland annat journalister, forskare, jurister, poliser, lärare och politiker.” Denna dagliga terrorverksamhet uppmärksammas knappt av den demokratiska statens rätts­väsende. Det är lika obegripligt som skrämmande.

Läs hela recensionen på GP:s webb.