Podden ”En svensk tiger” om Rysslands historia 882-2016

bildPodden En svensk tiger har spelat in avsnittet ”Ryssland: Historia, traditioner och förhållandet till väst”, från 800-talet till våra dagar.

Det ryska imperiet och Sovjetunionen (1922-1991) utgör ett svårt ämne att diskutera. Inte minst utifrån den kommunistiska terrorn, framför allt under Stalin. Antalet döda är svårt att beräkna, men den vanligaste siffran som förekommer är cirka 40 miljoner offer för Stalins förtryck. Forum för levande historia skriver:

Från 1929 industrialiserade Stalin landet med hård hand. Jordbruket kollektiviserades och de rikare bönderna, ”kulakerna”, skulle ”likvideras som klass”. Miljoner människor dödades, sattes i arbetsläger eller deporterades. I Ukraina och Kaukasus ledde Stalins politik till en massvält som dödade flera miljoner människor.

helene_carlbackAtt försöka beskriva Rysslands historia och förhållandet till väst utgör ett minfält. Antingen blir man kallad rysk propagandist eller agent för rysshat. Vi tar hjälp av experten Helene Carlbäck, docent i historia, för att berätta om den ryska historien. Om imperiet, revolutionerna och Sovjetunionen. Och tiden därefter.

Avsnittet blev rekordlångt (en timme och 40 minuter), men det är kanske inte så konstigt när ämnet är så enormt.

Lyssna på hela samtalet ”Ryssland: Historia, traditioner och förhållandet till väst” via podcastens hemsida hos Acast, prenumerera via Itunes eller på RSS-strömmen som återfinns på:
http://rss.acast.com/ensvensktiger

Du kan även lyssna direkt här:

itunes-logo

Fotnot. Helene mailar och vill kommentera följande; ”jag blev lite röd om kinderna när jag hörde mina egna inlägg om den riktigt tidiga historien. Rurik blir Oleg, och i den Stora oredan på 1600-talet blandar jag ihop ryska och svenska trupper, och plötsligt är det något tyskt med som inte alls skulle vara där.” Vilket härmed har påpekats!