Medverkan i ”Vetenskapsradion historia” om bågskytte och genus

665ce01f-c139-41e9-ac07-44d3aa0adc8aSveriges radios Vetenskapsradion historia intervjuar Henrik Arnstad i ett program om medeltida bågskytte, inspelat då Stockholms långbågsfänika (Sagittarii Holmiae) besökte Historiska museet.

Programledaren och vetenskapsjournalisten Tobias Svanelid testade långbågeskytte och tog upp ämnet för kvällen föredrag på museet, där vi berättade om bågskyttets förhållande till feminitet och maskulinitet under de senaste 3000 åren. Från jaktgudinnan Artemis till dagens Katniss i ”Hunger Games”:

Intresset för medeltida bågskytte växer i Sverige och Vetenskapsradion Historia testar engelska långbågar – vapnet som ansågs omanligt och feminint i medeltidens Europa.
– Samma tanke lever kvar hos filmhjältinnorna Katniss och Merida och kanske också hos Legolas som alla också strider med bågar, menar Henrik Arnstad, långbågsfantast och initiativtagare till Sveriges första förening för engelska långbågar.

Lyssna på Vetenskapsradion historias avsnitt ”Kvinnliga pilbågar och krig” på SR:S webb!