Adolf Hitler och historikerna — höstens första avsnitt av podden ”En svensk tiger”

Hitler

Adolf Hitler är en av världshistoriens mest kända personer. Dagligen syns han på tidningsomslag, i TV-program och allehanda andra mediesammanhang. Historiker ägnar honom fortlöpande uppmärksamhet och nya biografier publiceras. Men vad vet vi egentligen om den undflyende diktatorn?

nilssonPodden ”En svensk tiger” tar hjälp av historikern och Hitler-experten Mikael Nilsson, som källkritiskt granskat den enorma mängd forskning som omger Hitler.

Vi diskuterar även bilderna av Hitler, som förmedlas via populärkultur och vetenskap. Var Hitler ”ett tomt kärl”, som fylldes av andras drömmar, tankar och förhoppningar? Var Hitler den psykotiske galning, som exempelvis syns i den hyllade tyska filmen ”Undergången: Hitler och Tredje rikets fall” (”Der Untergang”, 2004, bild nedan).

Lyssna på samtalet direkt här (en dryg timme långt):

Du kan även lyssna via podcastens hemsida hos Acast, prenumerera via Itunes eller på RSS-strömmen som återfinns på http://rss.acast.com/ensvensktiger

Podden ”En svensk tiger” produceras av Ola Larsmo och Henrik Arnstad. Tack till Beppo och ljudtekniker Per Juhlin för inspelningshjälp!

hitler2