Om detta vill staten berätta — samtal på Forum för levande historia

13406941_10206632846888876_6176938119798286145_n

Podcasten En svensk tiger besökte Forum för levande historia. Henrik Arnstad och Ola Larsmo träffade myndighetens chef, historikern Ingrid Lomfors. Det blev ett samtal om hur det fungerar, när en statlig myndighet ska förmedla historia. Om möjligheter och begränsningar. Kan man kalla Forum för levande historia för minnespolitik? Lomfors kommenterar i programmet:

Jag funderar på om man verkligen kan kalla tillblivelsen av den här myndigheten för statlig minnespolitik. Å ena sidan kanske man kan det, å andra sidan inte. Begreppet tror jag aldrig förekom vid tillblivelsen. På den tiden, på 1990-talet, gjordes insatsen för att stävja rasismen. Det var en tid som mycket påminde om vår egen.

Ola Larsmo understryker i programmet att det inte är något konstigt eller fel, när den demokratiska staten tar ställning för medmänskliga värderingar.

Lyssna på hela samtalet ”Forum för levande historia: staten och förflutenheten” (en dryg timme långt) via podcastens hemsida hos Acast, prenumerera via Itunes eller på RSS-strömmen som återfinns på:
http://rss.acast.com/ensvensktiger

Foto: Christer Mattsson.