Star Trek — och optimismen som politisk ideologi

Podden ”en svensk tiger” tar sig ut i yttre rymden. För 50 år sedan sändes det första avsnittet av TV-serien Star Trek i USA. Framtiden på jorden i detta rymdepos var alltigenom ljus.

hqdefaultBilden visar TV-historiens första rasöverskridande kyss, typiskt för Star Treks utopi om framtiden, då rasism upphört att existera. Människan har klarat av alla sin asociala, politiska och ekonomiska problem. Nu var det istället stjärnorna som var målet:

Space: The final frontier.
These are the voyages of the starship Enterprise.
Its 5 year mission;
To explore strange new worlds,
To seek out new life and new civilizations,
To boldly go where no man has gone before!

Rekordårens optimism.

Åren 1966-1969 (då originalserien av Star Trek sändes för första gången i USA) var slutåren på de så kallade rekordåren, då världen i en till synes evigt uppåtgående kurva gav optimismen legitimitet, som politisk idé.

TOS3x07kI podcasten ”En svensk tiger” diskuterar Ola Larsmo och Henrik Arnstad — utifrån exemplet Star Trek — hur optimism, framtidstro och utopier förhåller sig till sina samtider. Detta är av intresse, inte minst i vår pessimistiska och dystopiska samtid.

Lyssna direkt via podcastens hemsida hos Acast, prenumerera via Itunes eller på RSS-strömmen som återfinns på:
http://rss.acast.com/ensvensktiger

Vi vill rekommendera läsning av Anna Schöns magisteruppsats ”Utopia Trek: utopibegreppets resa genom Star Trek” (Linköpings universitet, 2004). Bloggen Star Trek-athon har redan uppmärksammat vår podd.

Podden ”En svensk tiger” produceras av Ola Larsmo och Henrik Arnstad.
Ljudtekniker: Per Juhlin, Beppo.