HBO-serien ”Pacific” som historiebruk

Idag publicerar Dagens Nyheters kulturbilaga min essä om TV-serien Pacific, producerad för HBO av filmelegenderna Steven Spielberg och Tom Hanks:

Den verkligt intressanta frågan är varför ”Pacific” kommer just i år. Vad har fått radarparet Steven Spielberg och Tom Hanks att överge sagan om menige Ryan och hans brödraskap i Europa – och i stället bege sig till Stilla havet? Vi kan lägga märke till att ”Saving Private Ryan” och ”Band of Brothers” bägge tillkom åren runt 2000, då spänningarna steg mellan USA och dess europeiska allierade från kalla kriget (Storbritannien, Frankrike och Tyskland). I USA fanns en känsla av att dessa nationer visade otacksamhet, med tanke på den amerikanska insatsen under andra världskriget. ”If it wasn’t for us, you guys would be speaking German by now”, var ett amerikanskt argument som användes när irritationen nådde kokpunkten, inför anfallet mot Irak 2003. Framför allt tv-serien ”Band of Brothers” tjänade då det politiska syftet att övertyga både amerikaner och européer om USA:s historiska roll som godhetens krigare. Bushregimen jämförde Saddam Hussein med Hitler. Men i ”Pacific” 2010 strider amerikanerna i ett bleknande beige-grått sterilt landskap, som ska föreställa vulkanöar i Stilla havet på 1940-talet. Liknar inte miljön Afghanistan?

Läs hela essän via DN.se eller ladda hem som PDF.

2 Comments

  1. Göran Nylén

    Hej,
    Jag tycker att din essä fullkomligt ryker (ursäkta ordvalet) av en total okunnighet om både de militära, politiska och militärpolitiska förhållandena under tiden mellan 41 till krigsslutet. Det finns EN orsak till att Spielberg och Co har gjort denna film i denna tid och det är samma skäl som Band of Brothers gjordes. Veteranerna blir färre och färre och snart finns inga kvar. Det var sista chansen för dem att få vara med och berätta sin historia. Dina egna teser och spekulationer verkar ens inte trovärdiga för skribenten själv.

Comments are closed.