”Historien och podcasten: förflutenhet i nytt medium” på Historiska museet

histpodd

Uppdatering: Här kan du lyssna på sändningen!

Tid: Onsdag 17 feb 2016 kl 18-20.
Plats: Historiska museet, Narvavägen 13-17, Stockholm.

Historien och podcasten: förflutenhet i nytt medium

Podcast-revolutionen har på kort tid förändrat medielandskapet, inte minst angående förmedling av historia. Traditionella aktörers monopol är brutet och idag finns flera populära podcasts om förflutenheten.

DSC00531Men hur har bilden av historien förändrats i och med dessa podcasts? På vilket sätt är de att betrakta som ”nya” och vad är sig likt? Under vilka villkor produceras dessa poddar?

Deltagare:

Malin Åkersten Triumf, producent av den mycket populära podden Den blå hästen, en podcast om Europas historia: ”Målad med stora penseldrag av min pappa, Ulf Åkersten och min mamma Ulla Åkersten.”

1005488_10153233346115257_1673807199_nBjörn Lundberg, tillsammans med Emma Severinsson och Kristoffer Ekberg producent av podden Lite Passé ”som rör sig i gränslandet mellan historia och vetenskap”. Podcasten produceras i samarbete med den vetenskapliga tidskriften Scandia. Björn Lundberg är doktorand i historia vid Lunds universitet och knuten till nationella forskarskolan i historia.

Henrik Arnstad och Ola Larsmo, producenter av den modernhistoriska podden En svensk tiger, en vetenskapsjournalistisk podd med syfte att förmedla forskning till den intresserade allmänheten, att skapa en relation mellan akademi och samhälle.

Samtalsledare: Henrik Arnstad Samtalet spelas in och kommer att utgöra ett avsnitt av podcasten ”En svensk tiger”.