Folkmord och moderniteten i podcasten ”En svensk tiger”

BOSNIA&HERZEGOVINA

Podcasten ”En svensk tiger” tar sig in i mänsklighetens svartaste mörker och diskuterar folkmord som fenomen i moderniteten:

Folkmord (genocide) är modernitetens mörka följseslagare. Varför deklarerar mänskligheten ständigt ”aldrig mer”, för att i nästa minut tillåta nya folkmord? Docenten och socialantropologen Ivana Macek, expert på ”massive political violence”, hjälper Ola Larsmo och Henrik Arnstad att reda ut begreppen.

9c6fadbfdcc9fc49d8126b62b32463c2ef41fa91Vi minns även nationalismforskaren Benedict Anderson (1936-2015), som 1983 släppte sin klassiska studie ”Imagines communities: reflections on the origin and spread of nationalism”, troligen världens mest inflytelserika verk om nationalism.

Lyssna direkt via podcastens hemsida hos Acast, prenumerera via Itunes eller på RSS-strömmen som återfinns på:
http://rss.acast.com/ensvensktiger

”En svensk tiger” spelas in hos Beppo. Bilden överst på sidan visar offer för folkmordet i Srebrenica.