Utrikespolitik och död i iskalla vatten — på Göteborgs stadsmuseum

SkytterenFMN6287

Tisdag 29 september kl 15:00 föreläser Henrik Arnstad på Göteborgs stadsmuseum under rubriken ”Utrikespolitik och död i iskalla vatten”:

När Tyskland invaderade Norge och Danmark 9 april 1940 befann sig ett antal norska handelsfartyg i Göteborgs hamn. Aggressiva stormakter, invasionshot och den inhemska svenska opinionen gjorde att båtarna i Göteborg blev mycket mer än bara båtar. Henrik Arnstad, vetenskapsjournalist, berättar.

Det handlar om de så kallade ”kvarstadsbåtarna”, som blev ett ständigt problem för den svenska utrikespolitiken under kriget.

Som värst var det då båtarna försökte bryta sig ut, med katastrofalt resultat. Internationella hemliga agenter, vapensmuggling, livrädd utrikespolitik, krigshot, sjöslag vid Sveriges gräns, moralfrågor och ond bråd död i iskalla vatten. Detta var historien om kvarstadsbåtarna.

Läs mer på museets webbplats. Välkommen på tisdag!