Monumental höstpremiär av podcasten ”En svensk tiger”

Nybroplan

Podcasten om modernhistoria ”En svensk tiger” med Ola Larsmo och Henrik Arnstad har monumental höstpremiär: ämnet som avhandlas är historiska monument. Installationer, oftast i stadsmiljö, med syfte att påminna om det förflutna och föra minnet vidare, under lång tid.

carl-xii-2Gäst i programmet är fil.dr. Tanja Schult, konstvetare som arbetat mycket inom historievetenskapen. Schult disputerade vid Humboldt-universitetet i Berlin med avhandlingen A Heroes Many Faces. Raoul Wallenberg in Contemporary Monuments (Palgrave Macmillan 2009/paperback 2012). Bilden överst på denna sida föreställer konstnären Kirsten Ortweds verk Till Raoul Wallenberg i Stockholm.

Men vad utgör egentligen ett historiskt monument? Hur hade dessa förändrats under tidens gång, från kungar och fältherrar till dagens olika representationer? Varför är monumentet nästan alltid en man? Dessa och många andra frågor diskuteras i podcasten.

Lyssna direkt via podcastens hemsida hos Acast, prenumerera via Itunes eller på RSS-strömmen som återfinns på:
http://rss.acast.com/ensvensktiger

”En svensk tiger” spelas in hos Beppo, som låter oss låna studio!