Debattartikel i DN om Silvia och nazismen

Dagens Nyheters kulturbilaga publicerade 12 maj en större debattartikel skriven av Henrik Arnstad, angående drottning Silvias uttalanden om faderns medlemskap i tyska nazistpartiet NSDAP:

Eftersom Sveriges statschef inte tillsätts via demokratiska val är det en svensk statsangelägenhet och inte en privatsak. Skuld går inte i arv, men grumligheten i drottningens svar – och kungens tystnad – visar att frågan lever vidare. I hemlandet Tyskland hade hennes synpunkter på nazismen varit fullständigt omöjliga. En demokratiskt vald statschef hade troligen tvingats avgå.

Läs hela artikeln som PDF.

Artikeln har väckt stor uppmärksamhet. Programmet Nordegren i P1 sände en längre intervju med mig och historikern Mats Deland, som finns att lyssna till på SR:s webbplats. Sydsvenska Dagbladets huvudledare tog upp debattartikeln liksom TV4:s humorprogram Parlamentet. Avsnittet finns att se på tv4play.se. Debattartikeln blev även en stor nyhet i Tyskland och i flera andra europeiska länder.